Kako se pripremiti za selekcijski intervju?

veljača 2021

Kako se pripremiti za selekcijski intervju?

Kako se pripremiti za selekcijski intervju?

Prijavljujete se za posao u Hrvatskoj poštanskoj banci. Naravno, želite ostvariti što bolje rezultate i ostaviti što bolji dojam. Razumijemo da intervju s psihologom ili rukovoditeljem za neke ljude nisu najopuštenije situacije te da se im zbog treme, nedostatka pripreme ili jednostavno lošeg dana može činiti da nisu uspjeli postići najbolji mogući rezultat. Kako u HPB-u našim kolegama omogućujemo da svakodnevno ostvaruju svoj maksimalni potencijal, tako i Vama, našim kandidatima, želimo pružiti optimalne uvjete da  se prikažete u najboljem izdanju. Zato Vam donosimo nekoliko savjeta koji će, nadamo se, pomoći da nam pokažete najbolje od sebe, a nama da prepoznamo vrijednost koju možete donijeti HPB timu. 

 

Selekcijski intervju je trenutak istine

Selekcijski intervju je vrhunac selekcijskog procesa. Na njemu imate priliku predstaviti se, upoznati svoje potencijalne kolege i saznati odgovore na pitanja koja možete imati. Na intervjuu sudjeluju psiholog iz Ureda za upravljanje ljudskim resursom te rukovoditelj iz organizacijske jedinice za koju Vas razmatramo. Uloga djelatnika ljudskih resursa je da procijeni Vaše uklapanje u organizacijsku kulturu, komunikacijske i socijalne vještine, radno iskustvo, motivaciju, reagiranje u različitim poslovnim situacijama, spremnost na učenje, očekivanja od radnog mjesta te očekivanja financijskih i drugih uvjeta. Rukovoditelj organizacijske jedinice uz sve navedeno može ispitati Vaša stručna znanja i procijeniti uklapanje u budući tim

Ovisno o internoj organizaciji, razgovor s psihologom i rukovoditeljem provodimo istovremeno u obliku panel intervjua ili u različitim terminima. Prilikom poziva na intervju naši će Vas kolege obavijestiti tko će sve sudjelovati na intervjuu i koje su njihove funkcije. Kada se radi o natječaju za vrlo složenu ili rukovoditeljsku poziciju, selekcijski proces može uključivati i više krugova razgovora, o čemu kandidate prethodno obavijestimo. 

Kao pripremu za selekcijski intervju možete razmisliti o pitanjima koja se često postavljaju. Intervju gotovo uvijek počinje Vašim predstavljanjem pa pripremite prezentaciju najbitnijih informacija o sebi u nekoliko rečenica. Naglasak neka bude na relevantnom radnom iskustvu i Vašim profesionalnim ciljevima. 

Sastavni dio svakog intervjua je razgovor o prethodnom radnom iskustvu. Za tu temu savjetujemo da uvježbate ukratko prepričati svoj životopis. Prisjetite se svijetlih točaka u svojoj karijeri i postignuća na koje ste najviše ponosni. Razmislite o tragu koji ste ostavili u organizacijama u kojima ste radili jer nam te informacije ilustriraju kakve biste rezultate mogli postizati na željenom radnom mjestu.  

Ako to ne spomenete u predstavljanju, sigurno ćemo Vas pitati zašto želite raditi u Hrvatskoj poštanskoj banci. Pokušajte odgovoriti što konkretnije, originalno i vjerno Vašoj situaciji. Jedno od postavljanih pitanja je i ono o budućim profesionalnim planovima i interesima. Razmislite o tome prije intervjua kako Vas pitanje ne bi zateklo. 

Mogli bismo Vas pitati i o negativnim iskustvima, greškama ili neuspjesima te kako ste ih nadvladali. Ovim pitanjima Vas ne nastojimo prikazati u negativnom svjetlu. Greške i neuspjesi su neizbježan dio svakog karijernog puta, a način na kojima se s njima nosimo puno nam govori o našoj samokritičnosti, kapacitetu za učenje i rješavanje problema

Ako nemate ranijeg iskustva na radnom mjestu za koje se natječete, prije intervjua potražite informacije o samoj poziciji i radnim zadacima jer je moguće da ćemo Vas pitati o Vašem razumijevanju radnog mjesta i odgovornosti. Razmislite i o tome koji bi bio Vaš glavni doprinos i kakve rezultate biste htjeli postići.

Za neke škakljivo, ali neizbježno pitanje na intervjuu je ono o Vašim financijskim očekivanjima. Vaša očekivanja zanimaju nas iz više razloga. Osnovni je razlog taj što je očekivanje kandidata jedan od faktora koji se uzimaju u obzir kod formiranja financijske ponude. Ono nam govori i o Vašoj percepciji vrijednosti svoga rada, ali i općenito vanjskoj percepciji visine plaće za odgovarajuću poziciju. 

Uklapanje u tim i u organizacijsku kulturu su važni faktori kod donošenja uzajamne odluke o zapošljavanju. U selekcijskom procesu ćemo procijeniti kako se uklapate u našu organizacijsku kulturu, no pored toga je na Vama da prosudite kako se HPB uklapa u Vašu ideju željenog poslodavca. Zato na intervjuu iskoristite priliku postaviti pitanja o temama koje Vas mogu zanimati. 

Vaši odgovori na sva ova i druga moguća pitanja pomažu nam da stvorimo sliku o tome kakav biste doprinos mogli donijeti HPB-u kao zaposlenik i član tima. Usklađenost Vaših očekivanja, ambicija i interesa s onime što mi Vama možemo ponuditi u obliku poslovnih izazova, uvjeta i radnog okruženja indikator je Vašeg budućeg snalaženja i zadovoljstva na radnom mjestu. 


Kako smanjiti tremu pred intervju? 

Normalno je osjećati određenu razinu treme prije intervjua. Naravno, stalo Vam je da ostavite što bolji dojam i o uspjehu razgovora ovisi budući smjer Vaše karijere. Prije nego stvorimo dodatni pritisak, nudimo Vam nekoliko savjeta kako smanjiti nelagodu pred intervju. 

Najbolji način za samouvjeren nastup na intervjuu je dobra priprema. Već smo naveli koje su najčešće teme na razgovoru za posao, a Vi ih možete uvježbati pred ogledalom ili uz pomoć prijatelja. Ako Vas brine kašnjenje ili problemi s pronalaskom prave lokacije, možete posjetiti zgradu gdje će se održati intervju, isplanirati put unaprijed i krenuti ranije. 

Važno je da se osjećate ugodno i odmoreno pa se prije intervjua naspavajte, dođite siti, udobno (i primjereno) se odjenite i obavite toalet prije termina. Osjećaj treme može Vam ubrzati rad srca, pa Vam nekoliko sporih i dubokih udisaja kroz nos može pomoći da usporite puls. Kod nekih osoba ponekad se javlja napetost u ramenima i čeljusti. Ako se to i Vama događa, pomaže ako se uspravite i spustite ramena. Kod ukočene čeljusti može pomoći žvakaća guma (za svjež dah također), samo je ne zaboravite baciti prije početka razgovora. 

Zbog nervoze kandidati ponekad pričaju prebrzo i počnu odgovarati na pitanje prije nego bude postavljeno do kraja. Naš je savjet – usporite. Posve je u redu uzeti pauzu od nekoliko sekundi i razmisliti o odgovoru. Ne brinite ako se tijekom samog intervjua primijeti drhtanje glasa. Kandidatima se to toliko često događa da više gotovo i ne obraćamo pažnju. 

Ako se brinete da će Vas neko pitanje zateći bez dobrog odgovora, razmislite unaprijed kako biste reagirali i što biste rekli. U takvim situacijama Vam razmišljanje na glas može pomoći da dođete do odgovora. Čak i priznanje da nešto ne znate može biti odgovor koji će Vas oslikati u pozitivnom svjetlu, ako ga spretno prezentirate. 

Uz sve prethodne savjete, prisjetite se da se radi se o jednostavnom razgovoru između nekoliko ljudi. Osobe s kojima razgovarate nisu Vaši neprijatelji, već potencijalni kolege koji su Vas pozvali na intervju jer se nadaju da ste upravo Vi kandidat kojeg traže. 

Na kraju, najbolji savjet koji Vam možemo dati je da budete prirodni i ne bojite se biti samokritični i prizemljeni. Dobra priprema može Vam pomoći da se osjećate sigurnije, no ne želite ostaviti dojam da ste sve odgovore naučili napamet. Autentičan kandidat je osvježenje na intervjuu i svaki put ostavlja bolji dojam od onog koji uvijek nastoji pogoditi poželjan odgovor.